søndag den 26. september 2010

Forbedringer på vor svenske ødegård anno 2010

Året 2010 er nok det år hvor vi har holdt mest afslapperferie og sørget for at lade batterierne op i vores weekender, ferier i Sverige. Det eneste vi gerne ville prioritere i 2010, var at der skulle nyt tag på det lille vaskehus, som engang skal danne rammerne om vores teeenagerhus/det lille hus på prærien.


Michael brugte vinteren til at fjerne stenbrokker fra vaskehuset og få væltet skorstenen ned. Vi vil gerne have skorsten i det lille hus, men vi skal have noget, som fylder mindre og kan opvarme rummet bedre samtidigt.




I påsken 2010 fjernede jeg, Nivi og Miki, alle teglsten fra taget - smed teglsten ned på jorden og derefter at samle alle dele op igen i en trailer for igen læsse det op på traileren for igen at samle op fra traileren og smide det ud i Hyltebryk sop station, så vi var trætte af teglsten i 1½ dag, jobbet stod på med at komme af med taget. Derefer var det Michael´s tur med småt at kunne starte med at projektet med at lægge undertag og sætte nyt på det lille hus.



I pinsen var vi så heldige at få besøg af vores venner Joan & Kristian Clausen med sønnen Sebastian. Kristian var sød til at hjælpe Michael med at sætte undertage på, selv om han havde maveonde under deres besøg. Her er mændene, hvor jobbet er afsluttet med undertaget. Mere nåede vi ikke i pinsen, da det tog tid med at skaffe taget, vi havde bestilt hos Tømmer Shoppen i Torup.


Joan og jeg var ude på fotosafari, mens mændene slappede af efter en hel dags arbejde, og vi nyd bare vores gåtur i skoven i aftenslyset. Det var rigtigt hyggeligt. Her er foto af vores staldbygning, som snart også må stå for tur - idyllisk ser det dog ud med liljekonvaller i skovbunden, som grænser lige op til vores gamle ødegård. Skoven har oprindeligt hørt til huset her, så derfor var der plantet mange liljekonvaller i sin tid.


Så fint der blev - nu skal vi bare vente på at få tid til at lægge metaltaget på - der har vi valgt noget svensk metaltag, men det var bestillingsvarer og Tømmershoppen kiksede med at skaffe det til tide, så selv om vi tog derop før sommerferien for at sætte det op - men da vi kom ned til Tømmershoppen, så var det slet ikke dukket op. Vi havde planlagt nøje, hvornår vi skulle derop for at lægge taget på, så vi var noget misfornøjet, da vi kom derop og tagpladerne ikke var dukket op. Heldigvis det eneste tidspunkt, hvor vi har været utilfredse med vores lokal tømmershop i Torup, som normalt har rigtig god service.


Jeg elsker Sverige og de stengærder, der er rundt omkring vores grund og naboernes grund. Det er så svensk som det nu kan blive. På vores grund har vi endda fældet en masse buske væk, så de flotte stengærde kan komme til sin ret.


Vi er ved at have tæmmet vores græsplæne så meget på vores grund at vi blot har det lille spot tilbage, som vi ikke har fået styr på - jeg skal have flyttet lupinerne væk til udkanten af vores grund, så vi kan jævne resten ned. Michael vil gerne have stenbed her - men så skal vi selv slæbe meget hertil og det kan kun ske, når jorden er stenhård om vinteren, men der er det også svært at få sten løs fra jorden om vinteren. Det er ikke nemt.

Sommeren 2010 stod kun på overskuelige småopgaver, såsåm at plante blomster i vores blomsterkrukker. Tønden var et fund på vores loft, og den lille trillebør fik vi i gave fra vores venner i Hishult og den røde mælkejunge har jeg købt fra loppemarked i Skjern - nu endt sin dage i Skjern og venter blot på sin tur.


Gårdens originale bænk vi fandt på loftet i sin tid, nu nymalet - pynter godt i sommervejret, sammen med en anden tønde, som Michael og en ven har fundet på loftet i stalden.


Dette år er det eneste år, hvor vi har haft en uge i Sverige, da vi lovede børnene en badeferie i syden. Den ene uge, vi havde tilbage - blev brugt i Torup. I denne uge fik Michael lagt taget på det lille vaskehus.


Jeg startede med at male køkkenvinduer og terrassedøren - og Michael hjalp mig færdig. Det er hårdt arbejde at male typiske svenske vinduer - der 4 faner til hvert vindue - indersiden af vinduerne - indersiden af termovinduerne og yderlisen af vinduerne - det er nok det mest arbejdskrævende vi har prøvet - og vi var ikke så heldige vejrmæssigt til vores malerarbejde.


Jeg har også malet vinduerne til vores soveværelse, både udvendligt og indvendigt og indersiden af termovinduerne. Surt show, men det skulle gøres. Nu kan vi nok fortsætte før næste år, med mindre vi er heldige med noget godt efterårsvejr. Vi mangler 2 stuevinduer, et sæt som skal have overalt, inder, yder og på indersiden af termovinduerne og kun et andet, som skal males på indersiden af termovinduerne.


Så fint kan huset altså blive med nymalet vinduer - både inde og ude i vores soverelse. De andre havemøbler købte vi på loppis ved Halmstad for 400 SE, bænk, borde, og stole - så når solen står på, så er der mange siddepladser udenfor. Det enste det kniber er at sidde ude om aftenen og spise efter at have grillet vor aftensmad. Knotterne kommer nemlig frem ved aftenstid - men det lærer man at leve med. Myggene irriterer os ikke, dem er vi vant til fra Grønland. Det var så den sommerferie - men vi nåede da kvalitetstid sammen om aftenen, hvor vi bare har slappet af sammen, børn og voksne.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar