søndag den 26. september 2010

Forbedringer på vor svenske ødegård anno 2007

Vinteren 2007 før huset fik en kærlig hånd.



Sommeren 2007, efter 3 ugers arbejde, hvor gammel maling blev snebet ned og gamle lægter pillet af og udskiftet. Så fik det en grunder og maling - der var heldigvis rabat på maling i Sverige om sommeren - men det blev til mange liters maling. Trods det koncenterede arbejde, fik vi jo også slappet af ind i mellem, når det silede ned som i Danmark her i sommeren 2007.


Huset efteråret 2007. Der er også en gammel bænk, vi havde klunset os fra lossepladsen. Tænk af folk kan nænne at komme af med så smukt et håndværk af en bænk. Den blev reddet og malet og er kommet til ære igen ved vores hovedindgang.


"It started with a."... lyder der en sang - vores svensk "eventyr" startede med at vi på vores køretur i efterårsferien i Hishult området, kom kørende forbi dette flotte idyllisk svensk hus i Björnhult - men uanset hvor meget vi forsøgte, så ville de tyske ejere ikke sælge til os, for de ville rive huset ned og bygge et nyt. Vi var grædefærdige, men så måtte vi selv finde vores eget hus via internettet. Vi lånte Niels & Inger Kromann´s hus i Hishult, mens vi ledte efter et hus i Hishult området, så vi kunne være i nærheden af dem. Vi hev simhelhen en hel weekend ud af kalenderen og ledte efter det perpekte gamle hus med stald i den rigtige prisklasse og med offentlige transportmidler i nærheden, så vi kunne være lidt garderet til børnene blev større og måske selv kunne tage toget til/fra byen også.


De hus vi ledte efter skulle for guds skyld bare ikke være for nyt, da vi elskede gammel stil og selv ønskede at sætte vores præg på et gammelt hus. Gamle kakkelovne var også på listen af de ønsker vi havde til huset, såvel som børnene havde ønsker om et træer, de kunne bygge deres fremtidige træhus på etc. Så havde Michael fundet et aller sidste hus, som lå noget længere oppe end Hishult, som han absolut ville kigge på - hvilket vi alle var gået med til blot på kompromis basis, men til alt overraskelse, så faldt børnene for viktualierummet ude i stalden først, jeg faldt for det gamledags kakkelovn i køkkenet og Michael faldt for det store stalde, hvad mere kunne man ønske sig. Da vi først havde set lokationen, så betyd den ekstra time intet i køretid, i forhold til de muligheder vi kunne se ved det gamle hus i Torup.

Flower power køkken med 60-80´er stil i farve og tapet.


Køkkenet efter en gang hvid maling over det hele. Det blev et helt andet køkken, især med de hvide kakler. Jeg elsker gamle stole, som jeg finder på loppemarked i DK, og har malet dem hvide - de er kommet til deres ret i Sverige.


Første ferie vi havde i Sverige, den 26. dec 2006, så brændte det gamle konfur af den første dag, vi skulle kokkerere. Alt var lukkede i juledagene og vi kunne ingen varm mad få, troede vi - indtil vi fik den smarte idé at bruge det gamle kakkelovn i køkkenet - det virkede perfekt til vores store glæde. Vi fik både pastaretter, lavede brune kartofter og meget mere, og ikke mindst varmede kakkelovnen godt i køkkenet. Det var kakkelovnen i køkkenet blot ikke var til pynt, men også til nytte.



Omsider fandt jeg det perfeke sted til min samling af råhvide emaljerede køkkensager, som jeg i mange år havde samlet på i Danmark. I Sverige har jeg siden fået suppleret op på loppis og aktionshuse. Kaklerne fra gamle dage og de nye, Michael satte op, passede bare så fint sammen, det endte med at blive en flot landkøkken, som passede perfekt til sådan et gammelt hus.


Vi drøftede længe hvordan vi kunne udnytte køkkenets gulvareal bedre, så køkkenet blev mere harmonisk og køleskabet gemt lidt væk af vejen. Det tog lang tid at blive enige om, hvad der skulle gøres uden at man mistede noget af de skabe, der var tilstede i køkkenet - kabalen skulle bare gå op.


Så fik vi en idé, som fik det hele til at falde i hak. Vi udnyttede arealet under trappen og fik placeret køleskabet der, og så blev der en hel væg til en kogeø, og med Michael´s snilde, blev resultatet utroligt flot. Nu mangler vi blot at lave kryderihylde etc. Kryderier er min store lidenskab i madlavning.


Min veninde Tine hjalp mig med at male køkkenlågerne - det blev så meget pænere og mere praktisk. Køkkenlåger er en god ting at bibeholde i et hus, som ikke er beboet hele tiden. Det har vi lært den hårde vej i år, hvor mus havde holdt fest i vores køkken og havde gnavet hul i en papvin - de havde rigtigt boltret sig i hele huset. Nu har vi lært at lukke alt inde i plastik beholdere og pakket alt ned, hver gang vi tager hjem til DK efter en ferie/weekendophold.


Vores idylliske udsigt ved spisebordet. Alle sloges næsten om de bedste pladser til alle måltiderne. Vi har også fået foræret en anden gammel bænk af vores naboer Elis og Alice. Vi var overvældet - til vores glæde var de også blot glade for at vi kunne bruge bænken til noget, istedet for at de stop på en loft og havde samlet støv i mere end 50 år. Jeg pudsede bænken fin og malet den hvid som sædvanlig, nu ligner det en bænk, som skræddersyet til huset. Hvor heldig kan man være? (Her op fotoet er det den første bænk, vi købte af Anders Montan´s lillebror).


Her var det største soveværelse i huset - nok det værelse, som trængte hårdest til en god hånd, da rummet var fugtigt og koldt og tapet hang i laser. Vi troede at vi blot skulle tapesere om, som vi havde gjort i køkkenet. VI blev klogere! Da vi først begyndte at pille tapetet af, faldt der også underlag af på væggen. Det endte med at vi måtte igang med den store tur at hive alt det gamle af. Med hjælp af Michael´s ekssvorger Jesper, så fik mændene bygget hele rummet op igen og fik det isoleret - man isolerede slet ikke husene i gamle dage. Det bedste ved det hele var, at de gamle loftbrædder og gulvbrædder kom frem til syne. Det blev helt flot.


Vi havde en vision fra starten, at huset skulle være i gammel stil, som vi begge elskede. Møbleringen skulle så også køre i den gammel stil, som havde så meget mere charmerende til sådan et gammelt hus. Vi købte kun nye senge til hele huset, men alt andet er gamle møbler, vi tog med fra Danmark, og meget andet fik vi foræret af naboerne eller fik købt på aktion. Den flotte kommode til vores tøj arvede vi fra vores naboer Elis og Alice. Vi var dybt taknemmelige og den har fået et helt nyt liv med en gang maling, som sædvanlig. Det gamle karlekammerskab kommer fra Danmark, fra et loppemarked til DKK 500.


Stuen er det rum, som vi blot har møbleret med gamle arvegods fra naboer og venner i Danmark - eller af gamle møbler, som vores børn var blevet trætte af i Danmark. Så har jeg blot syet nye betræk til begge sofaer og syet gardiner, som matcher.  


Vores første indflyttergave fra en af mine søskende, et lille fjernsyn fra min nevø - den bruges flittigt af børnene på deres morgenritualer. Først spiser de morgenmad, så dovner de den af foran fjernsynet, før de tager sig tid at komme ud at lege udendørs resten af dagen.


Det andet vindue i vores soveværelse Der er 2 døre til vores soveværelse, et udfra gangen, og det andet udfra køkkenet. Se her, jeg er blevet helt bidt af at komme på aktion i Heberg ved Falkenberg - denne var dog den første indkøb, jeg lavede i en antivitetshandel, før jeg fandt aktionshuset ved Heberg. Jeg malede blot kommoden i hvid - efter flere timers arbejde med en pudsemaskine. Mine naboer Maggan og Tage var flinke til at vise mig alle de antivitetssteder, da de fandt ud min lidenskab for gamle slidte møbler, thi hi.


Her har vi så det flotteste svensk bænk, jeg nogensinde har set, den har fået ærespladsen i den anden ende af stuen. Vi fik det i gave fra vores grana Elis og Alice. Den var malet i brunlige nuancer, som jeg fik af ved hjælpe af en varmepistol og siden finpudset med en pudsemaskine. Det fik en beskyttende lag hvidpigmenteret olie som en beskyttende lag. Det blev så flot. Vi er også blevet helt gode til at klunse på lossepladsen, vi har fundet flere gode antikke møbler, som blot var smidt ud - og vi har i sidste øjeblik kunne redde mange gode ting derudefra, f.eks. skumgummipuderne på bænken her, som vi har genbrugt ved blot at komme et tæppe på - så nu får Michael ikke lov at tage afsted til lossepladsen med affald fra vores byggerod - vi vil fra børn til vokse - med alle sammen for at se, om der noget vi kan forvandle fra skrot til slot.


Det lille soveværelse ovenpå - er blevet ommøbleret flere gange. Først var vi letsindige nok til at købe en kvart dobbeltseng i Jysk og vi kunne knap nok få dem op på 1. sal - hullet i døren var ikke stor nok - vi pressede og pressede i flere timer, inden sengen kom ovenpå - Michael måtte hive nogle brædder af gulvet for at få døråbningen fra gangen større - det var hårdt men lige pludselig lykkes det at presse sengen op - nu kommer sengen aldrig ud af rummet igen, med mndre det skilles ad. Vi skifter lidt stil og møblering efterhånden, som vi får lidt flere møbler ind på de forskellige værelser - man kan klare sig med meget lidt, men det er altid rarest for Johanne, at alting matcher lidt i farver og stil og den hvide farve er en stor favorit for tiden.

Loppefund fra DK og aktionsfund fra Heberg og arvegods fra venner og familie, alt i alt slebet og malet på ny - så det er bare blevet så flot inde i det lille soveværelse. Vi er rigtig glade for det - og børnene kan sove med gæster ovenpå. Det eneste ulempe på det lille soveværelse er, at gulvet er pilskævt - man kan næsten blive søsyg at gå der inde - men det er vist charmen ved et gammelt hus - der er mange skæve vinker, som ikke altid er logiske. Jeg tror næsten at det gamle skab, jeg købt i rødt og fik malet om til hvid, fik jeg til SE 140 på en aktion. Køn var det ikke, men det er blevet flot i hvidt og understreger det romantiske i det lille værelse. De gamle stole er indflyttergave fra Inger og NIels, som blot er malet op i hvid, som sædvanlig. Jeg elsker hvid farve. Den gamle kommede fik vi i Oskarstrøm til 200 SE og denne blev også malet i hvid og fået et nyt liv.

 

Her er det store dobbeltværelse ovenpå. Der er heller ikke gjort andet end at vi har fjernet linolium fra gulvet, så vi kom ned til de rå gulvbrædder. Vi har købt 2 senge, som er slået sammen til en dobbeltseng.


Så har vi købt det smukkeste kommode med spejl på aktion til næsten ingen penge. Så vidt jeg husker gav jeg kun 260 SE kr. for dette, som var i mørkt træ - finerbelagt. Den har jeg pudset og pudset og malet flere gange - nu står det flot og super romantisk. Nu er jeg bare helt hook på at gå på aktion - i Sverige. I følge Michael skal Johanne nu bare lære at stoppe nogle gange, mens legen er god en aktion - det er bare så spændende at byde på noget, thi hi.


I oktober 2007 gik Michael og vores nabo Tage igang med at udskifte vinduet i vores stue. Vi troede bare at Michael skulle nøjes med at udskfite vinduet. Mændene måtte hurtigt ned til tømmershoppen for at købe træ. Træet omkring vinduet var så rådent at de ikke blot kunne nøjes med at udskifte vinduet. Istedet for at blot have et hul til vinduet - endte det med at vi havde et stort hul i stuen lørdag eftermiddag. Og de skulle nå at lukke hullet igen inden aftenen, da det var blevet koldt i Sverige på det tidspunkt. De fik travlt og det lykkes - til aftensmad kunne vi nå at diske op med en god middag til hjælperne - det var meget treveligt.


Oktober/november 2007 går Michael igang med at isolerede det ubrugte loftrum - vi skal have et nyt soveværelse, som er isoleret. De 2 andre gamle værelser på 1 sal er tynde vægge uden isolering. Det går trægt, da vi ventede på vores svenske elektriker - det tog dem mere end 6 måneder inden de dukkede op for at udskifte vores el-tavle på loftet. Når badeværelset er klart, går Michael nok og hygger sig på loftarbejdet igen. Vi har købt et nyt stort vindue til loftet, så der kommer en god udsigt til skoven fra det nye værelse, som børnene engang skal have.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar